Ekonomisk Reform
9 Juli 2020 kl. 00:41:01 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
Nyheter: SMF - Just installerat!
 
   Startsida   Hjälp Sök Logga in Registrera  
Sidor: [1]
  Skriv ut  
Författare Ämne: Den enklaste lösningen (och snabbaste?)  (läst 4481 gånger)
Patrik
Administratör
Medlem
**
Antal inlägg: 211


« skrivet: 30 Oktober 2009 kl. 00:36:01 »

1. Vi vet redan att regeringar kan skapa pengar, för det har gjorts förr.
2. Vi vet redan att banker skapar pengar ur tomma intet (som framkommit i tråden Förstå det nuvarande).

De ovan 2 påståenden gör det möjligt för följande scenario (med utgångsläget att göra livet bättre för alla, med början nerifrån och upp):

Staten Skapar också Pengar
Den snabbaste lösningen på dagens problem som får utvecklas till en bättre heltänkande lösning är som jag ser följande. För att folk ska få det bättre behöver vi sätta mål, vilket kan vara t.ex. ingen fattigdom och hjälpa den som har det sämst först. Staten kan liksom banken skapa egna pengar då det är staten som gjort det lagligt för banken att skapa pengar.

Statens pengar kan användas till projekt som den måste redovisa för. Projekten ska gynna samhället och lösa problem såsom ingen fattigdom. Genom att staten tillsammans med bankerna kan skapa pengar men endast gör det för människans välmående så bör det inte utgöra ett hot mot inflationen. Pengarna som staten skapar skapas nämligen utefter efterfrågan och tillgång som regel för att undvika inflation.

Idag har vi efterfrågan på höjd lön inom offentliga sektorn, speciellt de som arbetar med äldrevård, sjukvård, utbildning, poliser, osv. Vi har också en efterfrågan på arbete, och jag ser många områden i städerna jag besöker som kan rustas upp och/eller renoveras. Andra områden är t.ex. infrastruktur och vägbyggen som kan finansieras med skuldfria och räntefria statligt skapade pengar. Alla dessa statligt skapade pengar representerar en sak och det är arbetstillfällen. De pengarna som tjänas kan sen användas inom samhället där bankerna gör vad de brukar göra. Andra områden som kan finansieras genom skuldfria och räntefria pengar är forskning kring nya energikällor, sätt att rädda vår jord och hindra miljöförstöring, subventionera hälsosam kost och ekologisk mat.

Man kan samtidigt göra så bankerna fyller på sina reserver med dessa pengar som är skapade av staten när de inkasserar ränta på lån. De kan därmed närma sig ett 100% uppbackat system.

Den som inte tycker staten ska skapa pengar på ett sånt sätt jag beskrev tycker det är okej med försämrad vård, skola och omsorg i form av nedskärningar. Den tycker också det är okej med fattigdom och arbetslöshet. Pengar är inget förutom vad vi gör det till, och om pengar ska begränsa människors välmående så är det inget annat än ondskefullt emot den som föds fattig.

- Patrik
« Senast ändrad: 30 Oktober 2009 kl. 00:42:23 av Patrik » Loggat
Anonym
Gäst
« Svara #1 skrivet: 6 December 2009 kl. 14:47:02 »

Så du tycker att man ska öka farten på sedelpressarna ?

Och sen ge pengar till dom fattiga och dom lågavlönade (mer än man gör nu) ?

Så har man löst problemen ?

 :blink:
Loggat
Patrik
Administratör
Medlem
**
Antal inlägg: 211


« Svara #2 skrivet: 7 December 2009 kl. 11:13:34 »

Hej Anonym,

Problemet med dagens system är att det bygger på spekulation och ekonomisk avkastning. Pengarna som används i samhället kommer främst ifrån den privata sektorn där man ger ut lån. Det är ingen som ger ut lån för at motverka fattigdom eller de ekonomiska problem vi har såsom nedskärningar inom offentliga sektorn, t.ex. skola, vård och omsorg.

Om staten skapar pengar och använder dessa i direkt arbete t.ex. löner i skola, vård och omsog samt infrastrukturprojekt så skapas pengar till att göra nytta. Det betyder inte att man ska trycka massa pengar för att hjälpa den privata sektorn med spekulationen och ekonomisk avkastning. De två sistnämnda sakern bidrar till våra problem eftersom vi lever på framtida spekulation och ekonomisk avkastning som inte tar hänsyn till människan och miljön, annars hade vi inte haft fattigdom och kriminalitet.

De pengarna som lågavlönade och fattiga får idag är ifrån skatten, dvs folket, och det är vi som arbetar som tar ifrån våra hårt förvärvade pengar för att hjälpa de fattiga, när staten har all makt att skapa dessa pengar själv precis som bankerna gör. Skillnanden är att bankerna skapar pengar genom att skuldsätta och att de vill ha tillbaks lånet så de lånar inte ut om det inte finns chans till ekonomisk avkastning. Att ge pengar till fattiga och sektorer inom samhället som inte är lönsamt existerar inte mer än genom skatterna som i sin tur belastar medborgarna.

Skulle staten skapa pengar kan man sänka skatterna, undvika fattigdom och samtidigt ändra på systemet så det börjar värna om människan och miljön. Pengar är som jag ofta sagt en idé, något som vi kommit på för att underlätta handeln. Det är det vi människor gör som spelar roll, inte hur mycket pengar vi har som de flesta tror idag. Pengar kan fungera som en drivkraft och underlätta handeln istället för att man byter vara mot vara eller vara mot tjänst, eller tjänst mot tjänst. Men så som dagens pengasystem fungerar bidrar till mer problem än vad det löser, främst för att systemet är baserat på spekulation och ett maximerande av vinsten (på människan och miljöns bekostnad).

T.ex. så borde de produkter som är miljövänliga vara billigare än de som förstör miljön, eller de produkter som är mer hälsosammare. Om staten skapar pengar så kan man subventionera dessa produkter till människan och miljöns fördel. Samtidigt måste spekulationen försvinna i den utsträckning vi har idag, speciellt valuta spekulationen. Det är inte logiskt att det är möjligt att spekulera bort ett lands värde på dess medborgares bekostnad.

Hoppas det gav lite mer klarhet i vad jag menar med statligt skapade pengar.

- Patrik
Loggat
Sidor: [1]
  Skriv ut  
 
Gå till:  

Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Svensk översättning: Daniel Hofverberg/Dubbningshemsidan
Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!