Ekonomisk Reform
19 Januari 2020 kl. 19:19:20 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
Nyheter: SMF - Just installerat!
 
  Startsida Hjälp Sök Logga in Registrera  
  Visa inlägg
Sidor: [1]
1  Information & Kunskap / Artiklar / Uppsatser / Nyheter / Historiskt om Sveriges välstånd skrivet: 10 Augusti 2009 kl. 18:27:40
Anders Edwardsson har skrivit ett gäng artiklar där han berättar om olika delar av Sveriges historia som varit viktiga för den situation vi har idag, aningen off topic då det inte direkt handlar om banker eller hur pengar skapas, men ändå viktigt för att få sig en korrekt bild av helheten.

Myten om folkhemmet

Vem införde rösträtten?

Den fria näringspolitiken

Neutralitetspolitikens dubbelmoral

Välfärdsstatens föregångare
2  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Nytt Parti skrivet: 4 Augusti 2009 kl. 02:13:10
Jag tycker att dina svar är mycket bra Patrik. Jag är alltid kritisk och vill förstå allt i detalj. Därav karaktären av mina kommentarer. Jag läser, försöker förstå och skriver sedan en kommentar utifrån min tolkning och detta med ekonomi är minsann en krånglig grej såhär på djupet så det kan krävas ett antal försök innan jag förstår alla delar, speciellt när det inte finns ett riktigt facit utan när det handlar om åsikter och teorier.

Hur som.. om vi fortsätter Tunga

Banker kommer försvinna, eller snarare byta karaktär. Detta pga. att de nu lever på räntorna. Utan räntor har det inget att leva på så de får välja mellan att anpassa sig eller dö. Anpassningen kommer vara att de har specialister som kan se vad som är en bra affärsidé och vad som inte är det och därmed fungera som en hjälporganisation som ska bevisa för centralbanken att detta minsann är en värde-skapande idé. Alltså fungerar denna som ett stöd till grundaren av företaget.. alltså ett konsult-företag, dessutom måste de arbeta resultatsberoende.

Ditt svar om att värdet ligger i människan osv. är mycket intressant och det jag är ute efter är egentligen hur en sådan värdesättning skulle fungera jäntemot andra valutor och hur de skulle se på det och vilket förtroende utomstående skulle ha för valutan. Man måste ju fortfarande tillhandahålla möjligheterna att resa och handla med utlandet, där en sån här penning-kultur inte finns.
3  Övrigt / Övrigt / Alternativ valuta - Honungsmyntfot skrivet: 4 Augusti 2009 kl. 01:44:25
Citat från: Gäst_JL
vad är karuissnäckan?


Det var(/är) en snäcka som är lagom sällsynt samt har tydlig karaktär vilket gör den svår att förfalska (iaf på den tiden) som användes som vedertagen valuta under en period i ganska stora områden egentligen.. så egentligen var det väl inte så likt detta exempel om honungssedeln då kaurisnäckan i princip innebar en viss tids arbete för att det tog tid att leta upp nya snäckor och dessutom hade en stor marknad.


När vi kommer in på lokala valutor (som t.ex. den svenska kronan) så kommer man i princip automatiskt efter ett par stegs tänkande till hur man skapar värde. Tjänster som offentlig sektor sysslar med är INTE värde-skapande. Sådant som byråkrati motarbetar snarast värde-skapandet som drivs av produktivt arbete. Dock krävs byråkratin i viss mån för att det ska finnas rättvisa. Men överdriver man byråkratin så delar man på en allt mindre helhet.
Målet i alla tillfällen är dock inte maximalt värde, utan målet är en bra situation för alla invånare där kunskap och information inte är begränsade resurser och där man hjälps åt utan att snylta på varandra. Då är det bästa en kompromiss.
4  Övrigt / Övrigt / Alternativ valuta - Honungsmyntfot skrivet: 2 Augusti 2009 kl. 01:19:30
Hahaha.. typ som kaurisnäckan.. fast väldigt lokalt Tunga Men ja.. vad kan man säga... dalarna är ju ganska gammaldags Tunga
5  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Nytt Parti skrivet: 2 Augusti 2009 kl. 01:17:37
Problemet är att om alla kan låna utan ränta så kommer alla att låna, så mycket de bara kan och kommer leva utanför sina tillgångar, men jag antar att om bankerna inte kan tjäna pengar på utlåning så kommer de gå i konkurs och vi får nöja oss med en centralbank som sköter utlåning.. eller så har man en statlig bank istället Tunga (typ SBAB).

Men det krävs en väldig diciplin på utlånarna så att det krävs rejäl säkerhet för att låna, åtminstone som privatperson. Kapital för att starta företag är en helt annan sak. Men det är viktigt att man har möjlighet att låna till nya företag.


Jag har funderat en del på var värdet ligger någonstans som bakgrund för kronan. Skulle man ha ett guldlager som man knyter kronan till för en fast växelkurs eller knyter man till en annan valuta som förr eller hur ska den ha tillräckligt förtroende? Nu är den ju rörlig men jag är rädd att en sån här reform skulle påverka förtroendet negativt så man kanske bör tänka på den delen också.
6  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Nytt Parti skrivet: 29 Juli 2009 kl. 14:32:26
Mycket bra tankar! Dock en liten parentes Tunga

Det är inte rimligt att ha ingen eller negativ inflation, det gör att alla kommer sitta och hålla i sina pengar i oändlighet och marknaden kommer sakta in enormt. 0-2% är bra. Och för att förhindra orimligt lånande och främja sparande och eget kapital krävs förmodligen en styrränta runt 5-10%.

En stor del av detta är att folk idag inte lever inom sina tillgångar. Detta gäller även offentlig sektor. DI publicerade idag en rapport som visar att samtliga 290 kommuner i Sverige är skuldsatta på i bästa fall runt 30 000 kr/invånare i kommunen.. I värsta fall en bra bit över 100 000 kr/invånare.

Nu handlar detta om att göra om och då också göra rätt. Gör om, gör fel klingar inte så bra.

Det är också viktigt att man värnar om privat-personers frihet och möjligheter.


Målet för en regering måste ju vara att alla landets invånare har så många och så goda möjligheter som möjligt.

Det är så svårt att tillgodose alla så att det bästa är att var och en ansvarar själv och bestämmer själv vad man vill göra och hur man vill leva. Dock självklart inom ramen för lag och mänskliga rättigheter.
7  Information & Kunskap / Videor / The Ascent of Money skrivet: 16 Juli 2009 kl. 01:13:50
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=coItaKim-vQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=coItaKim-vQ</a>
8  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Mycket intressant om ekonomiska system skrivet: 27 Juni 2009 kl. 02:00:57
Under min dagliga läsning av di.se råkade jag på en kommentar om Keynes teori vilket jag aldrig tidigare hört talas om så jag googlade det och fann följande sida. Inte enbart om Keynes teori men det är inte poängen. Poängen är att jag hittade en del intressant på Contra.nu som var sidan som länkades. Denna del är ca. 10 år gammal men trots detta väldigt intressant.

Vissa delar handlar inte ens om ekonomi men de som handlar om ekonomi är intressanta. T.ex. första om marknadsmekanismen och sjätte om arbetslöshet.


Det var det första. Det andra är The Venus Project!

Otroligt intressant och Jacque Fresco som är grundare till projektet föreslår ett helt nytt värdesystem helt utan pengar över huvud taget som istället är resursbaserat.
Han har för övrigt också lösningar på alla världens andra problem så som miljöproblemen som vi har idag. Främst är han en framtidsvisionär och jag tycker att hans plan är ganska intressant även om jag ser att det finns potentiella brister i den.
Sidor: [1]
Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Svensk översättning: Daniel Hofverberg/Dubbningshemsidan
Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!