Ekonomisk Reform
8 Mars 2021 kl. 23:57:03 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
Nyheter: SMF - Just installerat!
 
  Startsida Hjälp Sök Logga in Registrera  
  Visa inlägg
Sidor: [1]
1  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Förändringen kommer inte uppifrån skrivet: 3 April 2009 kl. 11:18:32
Klas, det är nog inte möjligt att få bort girighet och ignoranse så länge pengar finns kvar. Roten till allt ont är korruption, och så länge det finns pengar finns det korruption. Dessutom har penningsystemet spelat ut sin roll som en fungerande mekanism. Vi behöver det inte längre så varför klänga sig fast vid det? Det fungerade bra när det uppfanns, men de senaste 200 åren har det varit utför och det vi ser just nu är den oundvikliga konsekvensen av detta system.

Pengar i sig gör det inte lättare att samarbeta och utveckla vetenskap och teknologi, tvärtom så finns det inbyggda mekanismer där också som bromsar verklig utveckling. Man ska ha forskarstöd och stipendier och allt möjligt och vilka tror du bestämmer vad som ska utvecklas och forskas på?

Den mesta forskningen gagnar industrin och vapenutvecklingen, den gynnar inte precis människor i gemen. Om man hade ett system som föreskrivs t.ex i Zeitgeist, The Venus Project, så skulle all forskning vara för alla människors bästa. Man skulle förmodligen inte ha nån nytta av en vapenindustri, det skulle inte finnas nån korruption. Det skulle helt enkelt inte vara möjligt att vara korrupt i ett sånt system.
2  Ekonomisk Reform / Reformförslag / Kärnan i en penningreform skrivet: 2 April 2009 kl. 06:20:12
Nils: Det enda som kan lösa våra problem är vetenskapen och dess olika tekniska landvinningar. När vi inser att våra problem är av teknisk natur i grund och botten så inser vi också hur vi ska lösa dem.

3  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Förändringen kommer inte uppifrån skrivet: 1 April 2009 kl. 07:42:39
Absolut Johan, dina tre mantran är enormt viktiga om vi vill ta tillbaka makten över våra liv. Minska våra skulder och utgifter och allt eftersom helt vända ryggen åt det "etablerade" samhället är den väg man måste gå.

När folk slutar använda banker och andra institutioner, bojkottar saker som strider mot djur- och människorätt m.m. så kommer dessa institutioner att försvinna av sig själva när de blir överflödiga. Nåt annat sätt att bli av med dem är inte möjligt anser jag.

Detta är verklig demokrati, när folk tar direkt ansvar och gör saker där de gör som mest nytta.
4  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Förändringen kommer inte uppifrån skrivet: 31 Mars 2009 kl. 16:47:46
Patrik, jag känner dåligt till vad som finns för organisationer i Sverige om sånt här. Det finns iallafall en organisation där jag är medlem som jobbar för en räntefri ekonomi och det är JAK-banken. Kan undersöka vad som finns och återkomma om jag hittar något.

Annars är det nog bara att knega på som vanligt, man ska ju ha mat på bordet och sånt oavsett. Vill man förändra så måste man börja med sig själv. Har självmant slutat på olika arbeten och sökt andra arbeten som passar mig och mitt samvete bättre hela tiden. Vill inte stå för utsläpp och föroreningar som andra säger åt mig att göra och där jag inte har någon talan överhuvudtaget i frågan, bara göra som man blir tillsagd liksom.

Det svåraste som finns är att "väcka" upp svensson ur hans vardagsslummer, om man kunde det så skulle vilken förändring som helst kunna genomföras över en natt   :ninja:

Men om fler människor följde sina samveten, gjorde viktiga personliga val utifrån ett riktigt perspektiv och inte sina oftast präglade inställningar till olika saker så skulle en förändring förmodligen inte te sig alldeles omöjlig.

Det viktigaste man kan göra som individ är att göra sig skuldfri fortast möjligt och INTE ta mer lån i banken igen. Det enda lån jag har t.ex är huslån, det är i princip omöjligt att äga hus om man inte tar lån om man inte har hela köpesumman i handen. Där är JAK ett mycket bra alternativ till bankerna. Kolla gärna länken nedan.

http://www.jak.se/
5  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Förändringen kommer inte uppifrån skrivet: 31 Mars 2009 kl. 07:08:24
Citat från: Gäst_A.D
jag håller med om din utgångspunkt om att världensnaturresurser är begränsade, ekonomin idag verkar inte inse eller förstå det(konstigt nog så betyder ekonomi, hushållnig av ändliga resurser). det måste ske en omställning på denna punkt.

Citat från: Maximus
Jag anser att vi måste skapa ett system som är helt utan pengar. Man måste göra så att t.ex korruption inte är möjligt. Det kan det endast bli i ett system utan pengar och det är fullt möjligt att skapa ett sånt system.


detta håller jag inte med om att avskaffa pengar. ett samhälle kan inte fungera utan pengar(om man inte är den enda medborgaren dvs). jag tror mer på att avskaffa makten från de som varken bryr sig om naturen eller människan. istället för att använda papperspengar som dem kontrollerar(värdet) bör vi försöka införa pengar som har ett inneboende värde som dessa parasiter inte kontrollerar(inflation, devalvering etc.).
om vi lyckas med monetär omställning då kan vi säga hejdå till korruption! och människan och naturen kan samexistera utan konflikt.


Världsresurserna är begränsade just med den anledningen att de ingår i ett penningsystem. Ekonomin "förstår" inte detta därför att den förutsätter en uppåt gående spiral av produktion och konsumtion helt utan sociala spelregler. Profit kommer ALLTID i första hand så länge vi har detta penningsystem.

Jodå, klart att ett samhälle kan existera utan pengar  Med glimten i ögat (blinkande)  Kan däremot se en annan typ av penningsystem än det vi har under en övergångsperoid. Problemet är inte politiskt utan teknologiskt och ett samhälle där alla är jämställda och har tillgång till allt de nånsin behöver kan förmodligen bara existera om vi avskaffar penningsystemet.

Kolla gärna Zeitgeist filmerna speciellt del 2 samt video presentationen på deras hemsida. Inom Venus projektet finns mycket detaljerat hur ett sånt framtida samhälle skulle kunna fungera.
6  Ekonomisk Reform / Allmänt Rörande en Ekonomisk Reform / Förändringen kommer inte uppifrån skrivet: 30 Mars 2009 kl. 10:10:41
Enligt Zeitgeist är problemet helt av teknologisk natur och det instämmer jag i till fullo. Vad vi måste göra är att först av allt vara överrens om en enormt viktig sak, att alla naturresurser på den planeten tillhör alla och inte en liten klick som kan "köpa" dem. Detta har givetvis ingenting med kommunism eller för den delen kapitalism att göra.

Penningsystem är som en propp som förhindrar verklig vetenskaplig och teknologisk utveckling. Det är samma som med fattigdom, kan man inte tjäna pengar på det så kommer ingenting att hända bara en massa fagra ord och löften.

Jag anser att vi måste skapa ett system som är helt utan pengar. Man måste göra så att t.ex korruption inte är möjligt. Det kan det endast bli i ett system utan pengar och det är fullt möjligt att skapa ett sånt system.

Dessutom försvinner ett annat element, profit-tvånget. Är det verkligen så att vi föds till den här världen endast för att göra profit på våra medmänniskor? :blink:   Knappast så.
7  Information & Kunskap / Hemsidor / Bloggar / StoryOfStuff skrivet: 29 Mars 2009 kl. 03:02:24
En annan bra sida som även Patrik hänvisade till på en annan sida här på forumet om hur produktion och konsumtion fungerar och påverkar vårt samhälle och våra liv.

http://www.storyofstuff.com/

Behöver vi verkligen producera och konsumera ännu mer än vi gör idag? Förmodligen är det snarare tvärtom. Det mesta vi producerar hamnar på ett ständigt växande sopberg och vi borde fokusera på att producera mindre fast bättre produkter. Förstår man hur dagens penningsystem fungerar så inser man ganska snart att det faktiskt bromsar teknologisk och utveckling istället för att föra den framåt. Visst går det framåt men tyvärr alldeles för sakta och med för dåligt resultat. Om man eliminerade såna saker som profit och annat meningslöst detta system skapar så skulle all utveckling styras in på högsta möjliga effektivitet, utförande och design.

Ett bra exempel på detta är alternativ energiutveckling. Oljebolagen kommer aldrig att tillåta att det kommer ut konkurrenskraftiga alternativ på marknaden därför att de har investerat allt för mycket i infrastruktur och annat och det skulle hota deras hela existens i samhället.
8  Information & Kunskap / Hemsidor / Bloggar / Zeitgeist skrivet: 29 Mars 2009 kl. 02:45:34
Bra sida med mycket och saklig information.

http://www.thezeitgeistmovement.com/index.html

Samt dess moderorganisation:

http://www.thevenusproject.com/

Sidor: [1]
Drivs med MySQL Drivs med PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Svensk översättning: Daniel Hofverberg/Dubbningshemsidan
Giltig XHTML 1.0! Giltig CSS!